Hajópincérként egy óceánjáró fedélzetén

Hajópincérként egy óceánjáró fedélzetén

Segédpincérként dolgozom egy luxus óceánjáró hajón a Carnival Cruise Lines nevű hajótársaságnál. Ezzel a bloggal az a célom, hogy élményeimet és minden fontos történést leírjak, képeket töltsek fel mialatt a Karib-tengeren hajózom. Továbbá azoknak is szeretnék ezzel segíteni, akik hasonló pályára készülnek.

Indulásra készen

2014.08.08. - Attis0131 2 komment

Újra jelentkezem és most hirtelen azt sem tudom mit írjak. Rengeteg ügyintézősdi, rohangálás és idegeskedés van a hátam mögött. Hosszú folyamat volt, de végre valahára elértem oda, hogy 2 nap múlva repülök Miamiba és rendben van minden. :) Furcsa belegondolni és szerintem még nem is tudatosult bennem, hogy már csak pár óra és magam mögött hagyom a régi életemet és valami újba, ismeretlenbe kezdek. Sokan kérdezték, hogy felkészültem-e és izgulok-e, de mindenkinek azt a választ adtam, hogy izgulni már nem izgulok,mert az utóbbi 2 évben amióta erre készültem már kiizgultam magam. Felkészülni egy ilyen dologra pedig nem lehet 100%-osan lelkileg.

Végre megérkezett!

2014.07.02. - Attis0131 Szólj hozzá!

Ismét jelentkezem egy nagyszerű hírrel! :) Igen! Múlt héten hosszú hosszú hónapok után végre megérkezett Pestre az előszerződésem (Letter of employment) a GMN-hez (közvetítőcéghez). Nagyon örülök és az elmúlt hetekhez képest most nagyon fel vagyok pörögve! :) Tudtam, hogy hosszú idő fog eltelni, amíg megjön az értesítés a Carnival -tól, de az utolsó héten már én is nagyon türelmetlen voltam. A közvetítőcég folyamatosan küldött az interjún felvett embereknek nyugtató E-mail-eket, hogy nyugodjunk meg, az interjú után akár 12 hét is eltelhet mielőtt megérkezik az értesítő. Hát én ebbe az akár 12 hét kategóriába estem, mert pont 12 hét után jött meg. :) Ahogy láttam a többiek is velem egy napon kapták meg, vagy kicsit később. Facebookon létre lett hozva egy zárt csoport, ahova az interjún felvettek lettek meghívva és amint valaki plusz infót tudott meg azonnal beírt a közösbe. Ez nagyon hasznos tud ilyenkor lenni és jó ötlet volt az alapítótól!

Szóval az a lényeg, hogy a hivatalos kiutazási dátumom Augusztus 10.-re esik és az úticél, ahogy reméltem Florida, Miami. :) A hajó neve amin remélhetőleg munkába állhatok pedig Carnival Freedom. Nagyon örültem neki, mert ez egy viszonylag új hajója a cégnek, 2007-es. Persze hatalmas, 15 emelet magas, hossza pedig mint 2 focipálya. Súlya 110 000 tonna! Összehasonlításképpen, egy busz súlya körülbelül 14 tonna. Az ember el sem tudja képzelni milyen hatalmas, csak ha ott áll előtte. Csomó képet néztem már, de nekem is tuti le fog esni az állam majd ha ott leszek. :D Előfordulhat azonban, hogy az időpont a város vagy a hajó változik. Az esetek többségében azért minden rendben megy, de bármikor közbejöhet valami, ami után átcsoportosítják az embert. Erre egy remek példa nemrég történt. Egyik társam Ausztráliába készült és egy vasárnapi napon utazott volna. A srác szerdán felment a repjegyéért a közvetítőcéghez és mire odaért, közölték vele, hogy most szólt ide a Carnival hogy ne most vasárnap indulj hanem 1 hónap múlva és ne Sydney-be hanem New Orleans-ba. :D Hát el lehet képzelni mit érezhetett akkor a srác. Ez azért elég extrém eset és ritkábban fordul elő.

Az indulásig még csomó időm van, 5 és fél hét. Ez persze jól is jön, mert innentől kezdve rengeteg elintéznivalóm lesz. A közvetítőcég utasítása szerint legelőször egy kijelölt hajóorvoshoz kell elmennem majd Pestre. Eddigi infóim alapján ő csinálni fog egy általános vizsgálatot, majd elküld különböző kivizsgálásokra. Itt semmi bonyolultra nem kell gondolni: oltás, látás,hallás vizsgálat, vizelet,vérvizsgálat és hasonlók. Előre egyedül a mellkasröntgent és a panoráma röntgent(fogsorról) lehet elintézni. Egyedül itt lehet spórolni, mert a többi kivizsgálás sajnos Pesten történik majd fizetős helyeken. Nem lesz olcsó mulatság,de sajnos nem lehet mit tenni. A költségekről majd írni fogok, ha elintéztem mindent. Ha ezt kipipálom és az orvos áldását adja, el kell intéznem a vízumot. Előre egyeztetett időpont alapján be kell majd ballagnom az Amerikai nagykövetségre az útlevelemmel és az előszerződésemmel együtt. Ezután adják majd a vízumot. Természetesen ez sincs ingyen,de erről később írni fogok. Mindeközben a közvetítőcég elintézi majd a repülőjegyemet, amiért majd szintén fel kell utaznom. Ez körülbelül 700-800 dollár lesz.

Persze ezeken kívül rengeteg itthoni dolgot el kell majd intéznem. Ruházkodás, laptop, bőrönd vásárlás és még sorolhatnám. A laptop azért fontos, mert bár lesznek számítógépek a hajón, azért sokkal jobb a kabinodba visszavonulva netezni, blogot írni. És persze lesz hova lementenem a képeimet, videóimat. Amit tudtam már elintéztem eddig. Vettem videókamerát is és az egyéb tartozékait Hong Kong-ból és Kínából megrendeltem ebayen. Ezen kívül telefonomnak is volt egy kis műszaki problémája és mivel ezt is viszem majd magammal ezért ahhoz is rendelnem kellett alkatrészt keletről. Ezeket sokkal jobban megéri a távolkeletről rendelni, mert sokkal olcsóbb és a posta is ingyen van. Viszont egy hónapot várni kellett rájuk, ezért ezt jóval korábban elindítottam. A telefont megjavítottam, viszont el kell vinnem majd kártyafüggetleníteni, mivel így csak T-mobil-os SIM-mel működik. Kint pedig lesz rá lehetőség, hogy a hajótársaság által biztosított szolgáltatót igénybe vegyem.

Szóval sok elintéznivalóm lesz még és elég komoly előkészületetre van szükség, elvégre nem 1 hétvégére utazok el. :) Listát kell majd írnom, hogy mi kell és mi nem. Nem szabad azonban túlzásba vinni. Azt is észben kell tartani, hogy ott is meg tudok majd bármit venni szinte ugyanezen az áron mint itthon. Továbbá a bőröndöt sem szabad megtömni, mert visszafele mindig több holmival jön az ember és azoknak is el kell férniük valahol. :)
Kiutazás előtt még írni fogok egy bejegyzést, hogy miként sikerült mindent elintézni és a költségeket is leírom majd.

Végül a hajó ahol dolgozni fogok és a város ahova utazom majd :)
Carnival-Freedom-Cruise-Ship2.jpg
3-13-14 Miami Skyline.jpg

Visszautasított lehetőség

2014.06.16. - Attis0131 Szólj hozzá!

Mielőtt a lehetőségről beszélnék, leírok 1-2 infót azzal kapcsolatban mitől függ mikor jut ki az ember. A Carnival Cruise Lines-nak több mint 20 hajója van, amiken összesen körülbelül 30 000 fős személyzet dolgozik. Ebből a 30 000-ből senki nem hiányozhat, így ha valakinek lejár a szerződése és reggel hazamegy, este már lennie kell valakinek a  helyén. Így a cégnek arra is oda kell figyelnie, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson. Fél évenként adnak körülbelül egy országban interjút. Akiket itt felvesznek készenlétbe kerülnek. Ha esetleg valahol hirtelen hiány lépne fel, akkor is ők kapnak lehetőséget.
Ugyanilyen lehetőséggel hívtak fel 1 hónapja is Pestről. Ausztráliába kellett volna menni Sydney-be június végén. Erre nemet mondtam több okból is. Egyrészt a legelső kiutat még a munkavállaló állja és ide 80-90 ezer Ft-tal több a  repülőjegy mint Amerikába, ami pedig már nem fér bele a költségvetésembe. Másrészt nem 1000% még, hogy lesz 2. szerződés és én elsősorban most Amerikába szeretnék eljutni. Úgyhogy fájó szívvel de nemet mondtam a dologra. Ilyenkor nem kap az ember egy úgymond fekete pontot, mert hirtelen fellépő hiányt akartak pótolni nem pedig egy kész szerződésű utat mondtam le. Reméljük nem olyan sokára most már Amerikába is kapok lehetőséget.

Címkék: kezdet költségek

Kezdetek

2014.06.16. - Attis0131 Szólj hozzá!

Minden több éve kezdődött, amikor TV-ben felfigyeltem erre a fajta munkára és pár napra rá megfogalmazódott bennem, hogy én ezt szeretném csinálni. Azonnal ezt nem valósíthattam meg, mert elég nagy pénztőkét igényel és volt jópár projekt akkor még ami nagyobb prioritást élvezett mint belevágni az új kalandba. Ráadásul még nem voltam 21, ami Amerikában a nagykorúság határa. Utazni mindig is szerettem. Ráadásul azzal megint egy régi vágyam teljesül, hogy Amerikába eljuthatok és persze egy jónagy adag kalandvágy is motivál. Másik fő célom pedig a karrierépítés, ugyanis erre is van lehetőség és csak az emberen múlik meddig megy el. Ez a pálya olyan tudást és egzisztenciát ad, amivel pár év után bárhol a világban el tudok helyezkedni.  A hajós tapasztalatot mindenhol elsimerik, mivel ott a lehető legnagyobb szinten és eleganciával végzik ezt a szakmát. Ha valaki csak a

Címkék: kezdet motiváció

Bemutatkozás

2014.06.16. - Attis0131 1 komment

Sziasztok!  Engem Attilának hívnak és egy 23 éves szegedi srác vagyok. Ezt a blogot azért indítom, mert nemsokára megkezdem pályafutásomat segédpincérként egy luxus óceánjáró hajó fedélzetén Amerikában a Carnival Cruise Lines nevű hajótársaságnál és szeretném veletek megosztani élményeimet, tapasztalataimat persze képekkel együtt. Másrészt ezzel segíteni is szeretnék azoknak, akiknek ugyanilyen terveik vannak.  Hasonló blogokból én is rengeteg információhoz jutottam, amikor még csak nézelődtem. Próbálok majd minél sűrűbben írni a történésekről, remélem minél többen olvassátok majd! :)

Címkék: bemutatkozás kezdet